Slapen kan fantastisch zijn

Met de juiste tips al helemaal.

Alles over slapen

U realiseert het zich misschien niet altijd, maar we brengen gemiddeld een derde deel van ons leven in bed door. Goed en genoeg slapen is een vorm van lichamelijk en geestelijk opladen, onontbeerlijk om optimaal te kunnen functioneren in werk, studie, gezin en vrije tijd.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die lijden aan slaapgebrek problemen krijgen met hun concentratie en geheugen. Het lijkt er bovendien op dat een chronisch tekort aan slaap kan leiden tot een verminderde gevoeligheid voor serotonine, een stof die zorgt voor de doorgave van prikkels in de hersenen.

Serotonine is betrokken bij stemming, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust, en zorgt voor gevoelens van tevredenheid en geluk. Recent onderzoek veronderstelt zelfs dat slaapgebrek niet alleen depressies tot gevolg kan hebben, maar ook kan bijdragen aan overgewicht en diabetes.

“Luister naar uw eigen lichaam. Als u voelt dat u met iets minder slaap ook goed functioneert, maak u dan geen zorgen dat u niet de volle acht uur haalt. En probeer uw gewenste aantal slaapuren tijdens de hele week te halen. Bijslapen in het weekend is veel minder goed.”

Slaapt u slecht?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand slecht slaapt. Het kan zijn dat u lichamelijke klachten heeft waardoor het slapen altijd al een probleem is. Wellicht kunt u dit verlichten door een slaapsysteem te kiezen die uw lichaam helemaal ondersteunt. Denk bijvoorbeeld aan een comfortabele boxspring. Ook een persoonlijk instelbaar lattenbodem met goede pocketveermatras is vaak een zeer goede oplossing.

Een andere mogelijkheid is dat u nu duidelijk te hard ligt. Dit resulteert in drukpijnen. Als u op uw rug ligt krijgt u last van de rug en wanneer u op uw zij ligt drukt het op de heup en schouder waardoor eventueel spieren en/of zenuwen afgekneld worden. Als gevolg hiervan kan die pijn ook pijn veroorzaken in de rug. Kies dan voor een slaapsysteem die duidelijk zachter is dan nu, zodat u een betere ondersteuning krijgt en de drukpunten verlicht worden.

De andere kant is dat u nu duidelijk te zacht ligt. Dit kan betekenen dat uw huidige matras versleten is of gewoonweg te zacht voor uw gewicht. Dit geeft dan wellicht hetzelfde effect als een doorgezakt matras. Ook hier kunt u behoorlijk last krijgen van uw rug. Kies de volgende keer voor een wat steviger matras.

De meeste mensen draaien veelvuldig omdat ze hun “draai” niet gevonden krijgen of vanwege pijnlijke ervaring door lang op 1 zijde te liggen. Deze categorie noemen wij de “lichamelijke” draaier. De kans is groot dat u dan een slaapsysteem heeft die niet goed bij uw lichaam past. Laat u zich dan eens goed voorlichten bij AenC Slapen. Draait u vanwege het feit dat u ‘s nachts alles tussen uw oren op een rijtje gaat zetten of heeft u last van stress, hoge werkdruk of andere soorten problemen die u mee naar bed neemt, dan hoort u tot de categorie “geestelijke” draaier. Hier is het moeilijker om een goede bedkeuze te maken vanwege de complexheid. Ook een combinatie van beide komt veelvuldig voor. Door alles goed door te nemen en wederzijds eerlijk te blijven hebben wij altijd oplossingen voorhanden.

Denk ook eens aan klachten die kunnen ontstaan doordat u te warm of te koud ligt. Als u te koud ligt moet het lichaam veel energie aanmaken om het warm te krijgen waardoor u moeilijk ontspant. Zorg dat u of warmer gekleed bent of een warmer dekbed/deken kiest of een warmere kamer creeert. Ligt u te warm zorg er dan voor dat u materialen gebruikt die de warmte goed kwijt kan. Resulteert de warmte ook in overmatig transpireren bekijk dan eens of het bed, maar zeker ook het dekbed, het vocht goed reguleert en opneemt.

Rugklachten

Rugklachten komen in de westerse wereld vaak voor, maar liefst 80% van de mensen heeft er minstens één keer in hun leven last van. De oorzaken zijn vaak divers, zoals een verkeerde of te zware belasting of overgewicht.

Het is echter ook de moeite waard om een keer kritisch naar uw matras en bedbodem te kijken, want een flink deel van de rugklachten blijkt te maken te hebben met de kwaliteit van het bed. Bodem en matras zijn belangrijk bij het voorkomen van rugklachten; ze kunnen vaak verlichting bieden en herhaling voorkomen.

Liggen in een goed bed zorgt ervoor dat de rugspieren en nekspieren goed kunnen ontspannen, zodat u ook fris aan de dag kunt beginnen. Als herstel ’s nachts achterwege blijft door een verkeerde ondersteuning kan dat op de lange duur (soms zelfs al na 1 nacht, denk aan bedden waarbij je teveel doorzakt en waarin je na 1 nacht al een pijnlijke onderrug hebt) tot rugklachten lijden. Het bed mag niet te zacht en zeker niet te hard zijn. Bij een te zacht matras zakken de heupen te ver weg, zodat de rug onder grote spanning komt te staan. Bij een te hard matras zakken de heupen en de schouder niet ver genoeg in de matras, zodat uw lende niet voldoende ondersteund wordt en uw rug alsnog onder spanning komt te staan.

Aangezien niet ieder mens dezelfde bouw of hetzelfde gewicht heeft zijn er diverse matrassen en bodems waaruit u een keus kunt maken. Uiteraard kunnen wij u hier goed in adviseren. Al met al kan men zeggen dat bij bijna alle rugklachten een goed bed van groot belang is. Een goede bodem en matras zijn eerder noodzaak dan luxe.

Tips

Wie goed slaapt ontwaakt ‘s morgens met een goed gevoel en veel energie om de dag te beginnen. Wie minder slaapt functioneert overdag vaak minder dan iemand die wel goed slaapt. Helaas is goed slapen niet voor iedereen weggelegd. Experts noemen slaapgebrek namelijk een van de meest onderschatte risico’s voor de gezondheid. Toch zijn er een aantal factoren die je kunt controleren om je slaap te verbeteren:

Uren slaap

Onderzoek heeft aangetoond dat men minstens 5 uur nodig heeft om elke dag goed te functioneren. Ook is het tijdstip waarop men gaat slapen verschillend. De ene persoon staat makkelijk op dan de ander en de ander gaat weer makkelijker naar bed. Niet de kwantiteit is belangrijk, maar de kwaliteit.

Slaapkamer

Let erop dat de slaapkamer voldoende geventileerd wordt, ook tijdens de slaap. Zet gedurende de nacht een raam open, of laat de slaapkamer deur open staan. De kamer mag niet te koud, maar ook zeker niet te warm zijn. Een temperatuur rond de 18 graden is ideaal.

Slaaphouding

Om ontspannen te kunnen slapen (zorg dat de rug niet belast wordt) kan men het beste op de rug of op de zij liggen, benen licht opgetrokken. Slapen op de buik is funest voor de rugwervels, deze staan dan continue onder spanning en de spieren werken dan de hele nacht en kunnen dan niet ontspannen.

Hygiëne

Verschoon regelmatig uw bed, dit zorgt ervoor dat de huisstofmijt minder kans krijgt zich te gedijen, waardoor er minder stof (uitwerpselen van de huisstofmijt) in bed komt. Tevens is het natuurlijk altijd fijn om in een schoon en fris bed in slaap te vallen! Wij adviseren uw bed 1 maal per week te verschonen.

kom naar onze showroom

Persoonlijk advies werkt het beste. Laat je door ons begeleiden.